że tak prostacka szkoła umie czasem stosować dokładnie tę samą zasadę przemilczania niesmacznych incydentów, którą szkoły bardziej wyrafinowane opanowały niczym jedną z nauk ścisłych.
John Irving
Potrawy w większości przepisów są bezglutenowe, bezcukrowe i bezmleczne.
Taki wybór podyktowany jest kilkoma względami:
Nasza standardowa dieta zachodnia pozbawiona jest równowagi – cechuje ją nadmierne spożycie wyrobów z mleka, białej mąki i cukru oraz mięsa. Przepisy z tej książki pomyślane są jako przeciwwaga – pomogą zrównoważyć jadłospis a nawet, w celu poprawy zdrowia i samopoczucia, czasowo wyeliminować spożywane w nadmiarze produkty. Książka pokazuje całą gamę rozwiązań, jak wzbogacić i urozmaicić codzienny jadłospis. Z uwagi na to, że wiele osób nie wie, jak przyrządzić mięso zgodnie z pryncypiami zrównoważonego odżywiania, zamieszczam kilka potraw mięsnych. Zresztą dieta wegańska niekoniecznie sprawdza się u każdego. Potrawy bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne a także bezmięsne okazują się uniwersalnym środkiem profilaktycznym i terapeutycznym, bowiem nadmiar pokarmów z udziałem cukru, mąki, mleka i mięsa leży u dietetycznych źródeł większości poważnych schorzeń. W całej tej uniwersalności każdy człowiek stanowi niepowtarzalną indywidualność metaboliczną i w związku z tym najlepszym dietetykiem dla każdego z nas jest... własne ciało. I to jego sygnałów trzeba słuchać przede wszystkim. Należą do nich nie tylko reakcje alergiczne i nadwrażliwości pokarmowe, lecz również wszelki dyskomfort trawienny, przyspieszone tętno, zmiany nastroju, napady senności czy bóle po spożyciu danego produktu. Aby zapobiec chorobom cywilizacyjnym i usprawnić pracę organizmu, warto odciążyć układ trawienny i odpornościowy, a także dotlenić i dożywić komórki ciała. Temu celowi najlepiej służy dieta oparta na warzywach, owocach, pełnych ziarnach, dobrych proteinach, tłuszczach i ziołach. Mam nadzieję, że przepisy zawarte w książce przekonają nawet sceptyków, że gotowanie według tych założeń jest wykonalne i... satysfakcjonujące.
Wiesława Rusin
John Irving
Potrawy w większości przepisów są bezglutenowe, bezcukrowe i bezmleczne.
Taki wybór podyktowany jest kilkoma względami:
Nasza standardowa dieta zachodnia pozbawiona jest równowagi – cechuje ją nadmierne spożycie wyrobów z mleka, białej mąki i cukru oraz mięsa. Przepisy z tej książki pomyślane są jako przeciwwaga – pomogą zrównoważyć jadłospis a nawet, w celu poprawy zdrowia i samopoczucia, czasowo wyeliminować spożywane w nadmiarze produkty. Książka pokazuje całą gamę rozwiązań, jak wzbogacić i urozmaicić codzienny jadłospis. Z uwagi na to, że wiele osób nie wie, jak przyrządzić mięso zgodnie z pryncypiami zrównoważonego odżywiania, zamieszczam kilka potraw mięsnych. Zresztą dieta wegańska niekoniecznie sprawdza się u każdego. Potrawy bezglutenowe, bezcukrowe, bezmleczne a także bezmięsne okazują się uniwersalnym środkiem profilaktycznym i terapeutycznym, bowiem nadmiar pokarmów z udziałem cukru, mąki, mleka i mięsa leży u dietetycznych źródeł większości poważnych schorzeń. W całej tej uniwersalności każdy człowiek stanowi niepowtarzalną indywidualność metaboliczną i w związku z tym najlepszym dietetykiem dla każdego z nas jest... własne ciało. I to jego sygnałów trzeba słuchać przede wszystkim. Należą do nich nie tylko reakcje alergiczne i nadwrażliwości pokarmowe, lecz również wszelki dyskomfort trawienny, przyspieszone tętno, zmiany nastroju, napady senności czy bóle po spożyciu danego produktu. Aby zapobiec chorobom cywilizacyjnym i usprawnić pracę organizmu, warto odciążyć układ trawienny i odpornościowy, a także dotlenić i dożywić komórki ciała. Temu celowi najlepiej służy dieta oparta na warzywach, owocach, pełnych ziarnach, dobrych proteinach, tłuszczach i ziołach. Mam nadzieję, że przepisy zawarte w książce przekonają nawet sceptyków, że gotowanie według tych założeń jest wykonalne i... satysfakcjonujące.
Wiesława Rusin