cierpienia, które pojawia się na horyzoncie, nasz mózg, czasem nawet podświadomie, stara się za wszelką cenę znaleźć jakąś alternatywną odpowiedź. Jesteśmy gotowi pomijać fakty i trzymamy się kurczowo wygodnej wersji, chociaż wiemy, że nie jest prawdziwa.
Chris Carter
(...) Znasz ekperyment z "ugotowaną żabą"? Nie, nie chodzi o żabie udka, lecz o coś znacznie bardziej poważnego. Wyobraźmy sobie, że wkładamy żabę do garnka z gorącą wodą. Rezultat jest natychmiastowy i przewidywalny żaba wyskakuje, jak poczuje wysoką temperaturę wody. Z kolei wyobraźmy sobie, że włożyliśmy żabę do garnka wypełnionego wodą o temperaturze pokojowej. I w tym przypadku rezultat nie jest trudny do przewidzenia. Żaba, jak to żaba, najlepiej się czuje w wodzie... Ale to nie koniec naszego eksperymentu.Zaczynamy bardzo powoli podgrzewać wodę w garnku.Temperatura powoli wzrasta. Żabie jest coraz przyjemniej i cieplutko.Temperatura dalej powoli rośnie.Woda już osiągneła temperaturę wrzenia, a żaba nie wyskoczyła! Jak wytłumaczyć to zjawisko? Otóż nie ma w tym nic zaskakującego,przyczyną ugotowania się żaby jest naturalna cecha zarówno zwierząt, jak i ludzi:nasz sposób widzenia świata jest nastawiony na postrzeganie gwałtownych zmian w otoczeniu. Nagła zmiana otoczenia? Atak drapieznika? Szybka ucieczka! Tak zostaliśmy ukształtowani przez naturę.Jeśli natomiast procesy są nam odpowiednio stopniowane - nasza percepcja może ich nie odnotować w krytycznym momencie i ...jesteśmy ugotowane. Teoria procesów subtelnych. Warto zapamiętać. (...)
Maja Friedrich
Chris Carter
(...) Znasz ekperyment z "ugotowaną żabą"? Nie, nie chodzi o żabie udka, lecz o coś znacznie bardziej poważnego. Wyobraźmy sobie, że wkładamy żabę do garnka z gorącą wodą. Rezultat jest natychmiastowy i przewidywalny żaba wyskakuje, jak poczuje wysoką temperaturę wody. Z kolei wyobraźmy sobie, że włożyliśmy żabę do garnka wypełnionego wodą o temperaturze pokojowej. I w tym przypadku rezultat nie jest trudny do przewidzenia. Żaba, jak to żaba, najlepiej się czuje w wodzie... Ale to nie koniec naszego eksperymentu.Zaczynamy bardzo powoli podgrzewać wodę w garnku.Temperatura powoli wzrasta. Żabie jest coraz przyjemniej i cieplutko.Temperatura dalej powoli rośnie.Woda już osiągneła temperaturę wrzenia, a żaba nie wyskoczyła! Jak wytłumaczyć to zjawisko? Otóż nie ma w tym nic zaskakującego,przyczyną ugotowania się żaby jest naturalna cecha zarówno zwierząt, jak i ludzi:nasz sposób widzenia świata jest nastawiony na postrzeganie gwałtownych zmian w otoczeniu. Nagła zmiana otoczenia? Atak drapieznika? Szybka ucieczka! Tak zostaliśmy ukształtowani przez naturę.Jeśli natomiast procesy są nam odpowiednio stopniowane - nasza percepcja może ich nie odnotować w krytycznym momencie i ...jesteśmy ugotowane. Teoria procesów subtelnych. Warto zapamiętać. (...)
Maja Friedrich